MAVİ YOLCULUK ÖZELLİKLERİ
Ayırt Edici Özellikler Mavi Yolculuk’u "bareboat charter”dan ayıran özelliği, mürettebatlı bir hizmet olması ve üst seviyede misafirperverlik ve ağırlamanın müşteriye sunulmasıdır. Herhangi bir denizcilik bilgisine ihtiyaç duymadan denizde seyahat etme fırsatına sahip olan yolculara bu hizmet çekici gelmektedir.
Mavi Yolculukta Kabin Kiralama / Özel Tekne Kiralama
1990’lardan itibaren özellikle Hollanda, Almanya ve İngiltere pazarlarının ilgisi üzerine, koltuklarını doldurmak isteyen yabancı tur operatörleri "Kabin Kiralama” sistemini Mavi Yolculuk’a tanıtmıştır. Kabin kiralamanın bir diğer çıkış noktası ise yolcuların her zaman büyük gruplarla değil, küçük gruplarla seyahat etme isteği olmuştur. Ayrıca o dönemdeki tarifeli seferlerin eksikliği, tur operatörlerinin elini güçlendirmiş, bütün seyahatin paketlenmesi müşterinin işine gelmiştir. Kabin kiralama yapılan seferlerin/teknelerin sayısı bu dönemlerde özel tekne kiralama sayısının üstüne çıkmıştır. Kabin kiralama yapan acentelerin sayısında, yabancı tur operatörlerinin batması veya düşük karlılıktan dolayı bırakması sonucu, düşüş gözlenmiştir. Halen özel tekne ve kabin kiralama yapan tekne sayısı birbirine eşit gibidir.
Mavi Yolculuk Tekneleri
Tekne Sayısı Mavi Yolculuk yapmak isteyen ticari tekneler için öncelikle Denize Elverişlilik Belgesi alma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu belge, TC Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı Liman başkanlıklarından alınmaktadır. Sonrasında TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı il ve ilçe turizm müdürlüklerine başvurularak Turizm İşletme Belgesi alınmaktadır. Özel tekneler için Liman başkanlıklarından alınan Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesi’yle, ticari amaç güdülmeden, Mavi Yolculuk yapılabilmektedirler. Ayrıca TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli yabancı bayraklı ticari tekneler de mevcuttur.
Tekne Tipleri Mavi Yolculuk
Genelde ahşap teknelerle yapılmaktadır. Bu tekneler "gulet”, "aynakıç” ve "tırhadil” olarak üç gruba ayrılır; fakat günümüzde ahşap yatlar genelde gulet olarak sınıflandırılmaktadır. Tirhandil yatların sayısı zamanla azalmıştır. Günümüzde kullanım kolaylığı sunan arka güvertesi geniş guletler ve aynakıç yatlar daha çok tercih edilmektedir. Mavi Yolculuk sadece ahşap yatlarla değil, fiber yatlarla da yapılmaktadır. Teknelerin boyutları farklılık göstermektedir. Boyutlar 12 metreden 55 metreye kadar çıkabilmektedir. Yolcu kapasitesi ise 2 ile 36 kişi arasında değişebilmektedir. Yurt dışı turlarında özel tekne kiralama yapan yatlarda kamara sayısı genellikle 6 ve kapasite 12 kişi olmaktadır. Ülkemizde sayılı sayıdaki gulet ise 12 kişi üzeri yurt dışında mavi yolculuk hizmeti verebilmektedir. Kabin kiralamaya yapan yatlarda ise kamara sayısı 16 ya çıkabilmektedir.
Yabancı Bayraklı Tekneler
Yabancı Bayraklı yatlarda ise sadece Muğla ve İzmir’in verileri bulunmakta. Antalya ve İstanbul gibi illerin de eklenmesi ile Yabancı Bayraklı Yatların da 1000 yat ve 10.000 yatak kapasiteli olduğunu varsayılmaktadır.
Mavi yolculuk için kullanılan Limanlar
Bodrum, Marmaris, Antalya, Fethiye Mavi Yolculuk’un ana limanlarıdır. Limanlar farklı rotalar sunar müşterilerine. Yolcular ziyaret etmek istedikleri rotalara veya görmek istedikleri koylara göre limanları tercih etmektedirler. Bodrum için Milas--Bodrum Havalimanı (BJV), Marmaris ve Fethiye için Dalaman Havalimanı, Antalya ve çevresi için ise Antalya Havalimanı (AYT) kullanılmaktadır. Mavi yolculuk marinalar için tıklayınız
Mavi Yolculuk için Rotalar ve Koylar
"Özel tekne kiralama” olarak gerçekleştirilen yolculuklarda müşteri, izlenecek rotayı önceden belirleyebilme imkânına sahiptir. Havanın durumuna göre kaptanın tavsiyeleri üzerine rota değişikliği de mümkün olmaktadır.
"Kabin kiralama” seçeneğinde ise seyahat paket olarak ve rota odaklı satılmaktadır. Yolcular rotayı değiştirebilme imkânına sahip olamıyorlar. Son yıllarda Yunan adalarının popülaritesinin giderek artmasına ek olarak Türkiye’de yaşanan terör olayları, koyların dolulukları eklenerek rota tercihleri bu adalara kaymaktadır. Tekneler Türk kıyılarından çıkarak Yunan adalarına hatta bütün Akdeniz’de rota çizebilmektedir. Hatta tekneler belli dönemlerde yabancı limanlara bağlanıp, hiç Türkiye’de bulunmadan yolcu giriş-- çıkışlarını yapabilmektedir.
Bodrum’dan çıkışlı yolculuklarda Gökova Körfezi en çok tercih edilen rotalardan biridir. Karaada, Sedir Adası, Çökertme, Orak Adası, Kleopatra Adası, İngiliz Limanı, Löngöz Koyu, Akvaryum Koyu, Karacasöğüt Koyu, Kargılı, Yalıçiftlik öne çıkan noktalarıdır. Marmaris çıkışlı yolculuklarda Ekincik Körfezi, Dalyan, Batık Hamam, Tersane Adası, Göcek Körfezi, Yassıca Adaları, Bedri Rahmi Koyu, Sarsala, Ağa Limanı, Kumlubük Koyu, Cennet Adası, Manastır, Kadırga öne çıkan istikametlerdir. Rotalar çamur banyoları, Caretta--Caretta, kaya mezarları, Ölüdeniz’de gezi olanağı sunmaktadır. Antalya çıkışlı yolculuklarda Saza Koyu, Çavuş Koyu, Kekova, Kaş, Olympos tercih edilen noktalardır.
Yolcuların Yunan adalarını tercih etmesi durumunda Kos, Simi, Rodos, Kalimnos, Pserimos, Nisyros, Leros, Patmos, Lipsi adaları en çok tercih edilen noktalar olmaktadır.
Mürettebat
Mavi Yolculuk yapan yatlarda en az bir mürettebat, yani kaptan kesinlikle yer almaktadır. Aşçı, miço, temizlikçi verilen hizmete ve tekne büyüklüğüne göre mürettebatta yer almaktadır. Lüks yatlarda mürettebat sayısı altıya kadar çıkmaktadır. Denizcilik bilgisi, Mavi Yolculuk tarih bilgisi, koy bilgisi, temizlik, güler yüz, yabancı dil, ilkyardım bilgisi, yemek yapma kabiliyeti, yemek sunum meziyeti, takdim edilebilirlik, şıklık ve bakımlılık, eğlendiricilik, arabuluculuk, hoş sohbet mürettebatta olması gereken özellikler arasında yer almaktadır. Mürettebatın hizmet kalitesi Mavi Yolculuğun itibarı açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye’deki hizmet sektörünün Yunanistan, Hırvatistan, İtalya gibi Mavi Yolculuk konusunda varlık gösteren ülkelere oranla gelişmiş olması Türk teknelerini rekabette ön plana çıkarmaktadır.
Mavi yolculuk Hizmetleri
Özel tekne kiralamalarda müşteriler yolculuk öncesinde tekne sahibine veya acente aracılığıyla yeme içme tercihlerini belirtebiliyorlar. Kumanya, mürettebat tarafından yolcu tercihine göre satın alınmakta ve gerektiğinde takviye edilmektedir. Müşteriler tercih ettikleri ya da istemedikleri ürünleri belirterek kumanya alımına yön verebiliyorlar. Bu tercihlerini mürettebata bırakan müşteriler de mevcut. Kabin kiralamada ise kumanya satın alımını mürettebat yapmakta, müşterilerin buradaki yönlendirmesi az olmaktadır. Yemek çeşitliliğini, aşçının meziyetleri ve mutfağın elverişliliği belirlemektedir. Yeme ve içme konusundaki memnuniyet genel müşteri memnuniyeti konusunda çok önemli bir yer tutmaktadır.
Mavi yolculukta Aktiviteler
Mavi Yolculuk’un ilk yapıldığı günlerden bugüne genel tüketici trendlerine ayak uydurma amacıyla yolculukta sunulan hizmet çeşidi artmıştır. Başta dalış olmak üzere su sporları en çok sunulan hizmetler arasına girmiştir. Ege kıyılarının sualtı turizmi için çok zengin olması, dalış aktivitesinin Mavi Yolculuk’un tanıtımı ve satışında önemli bir rol oynamasına sebebiyet vermiştir. Bazı teknelerde su sporları aktivite olarak yolculara sunulmaktadır. Ayrıca kıyılarda da hizmet verilmektedir (başka işletmelerin sunduğu su kayağı, jet--ski, banana--boat, parasailing, ringo gibi seyahati renklendirecek aktiviteler). Ayrıca birçok teknede basit olta takımları bulunmaktadır.
Sağlıklı beslenme ve egzersiz yapma insanların hayatında önemli bir rol oynamaya başlamış ve bu düzenlerini tatillerinde de devam ettirme isteği yoga turları gibi konseptlerin gelişmesine yol açmıştır. Mavi Yolculuk hizmeti veren bazı yatlar bu hizmetleri müşterilerine sunmaya başlamıştır. Yolcuların genel olarak yapmaktan keyif aldıkları aktivitelerin başında okuma, kart oyunları oynama, güneşlenme ve yüzme gelmektedir.
Mavi Yolculuk için Sezon ve Mevsimsellik
Ege kıyılarını doğa ve ilkim şartları Mavi Yolculuk’a 12 ay izin verse de, genel olarak sezon nisan--ekim ayları arası olarak tanımlanmaktadır. Temmuz ve ağustos ayları en yoğun aylar; haziran ve eylül ayları yarı dolulukla geçen aylar; nisan, mayıs ve ekim doluluğun gittikçe düştüğü aylardır.